• office@joinup.ua
  • +38 (044) 303 99 99
  • +38 (044) 330 02 85
  • +38 (067) 724 80 80
  • +38 (063) 472 80 80

Агентам

Wine Tasting Tour у Туреччині – розпаковка анталійської Box of Impressions⁶

Вечір в Анталії може запам’ятатися видовищним заходом сонця над морем, гомоном колоритних базарів, співами муедзинів, а може – фруктовими нотами мускату Борнова, затишком саду ресторану Casa Sur та історіями, що стоять за кожним келихом і відкривають Туреччину з іншого боку – крафтового та еногастрономічного1. А це вже щось новеньке та інтригуюче, правда? Вимагаєте деталей? Авжеж, ми підготувалися!

Відкорковуємо, тобто відкриваємо, нашу Box of Impressions і запрошуємо вас на знайомство з турецькою винною культурою!

ЩО ТАКЕ WINE TASTING7 TOUR В АНТАЛІЇ З JOIN UP!™

Хоча Туреччина – переважно мусульманська країна, традиція виноробства тут має понад 6 тисяч років, і її коріння сягає ще часів хеттів, лікійців та фрігійців. Цікавий початок, еге ж? А ось вам ще кілька несподіваних фактів:

  • Туреччина входить до п’ятірки країн світу з найбільшою площею виноградників3, щоправда лише невелика частина врожаю використовується для виробництва вина, більшість іде на столовий виноград та родзинки.
  • У країні понад 800 автохтонних² сортів винограду, і з понад 30 з них виготовляють вино. Найвідоміші приклади – Каледжик Караси, Богазкере, Нарінче. Але є і суперрідкісні, наприклад, Паткара, що росте лише в одному винограднику на гірських схилах над Мерсіном.
  • Турецькі вина регулярно здобувають нагороди на міжнародних конкурсах, але залишаються маловідомими на глобальному ринку.

Ми вирішили, що треба виправляти ситуацію і додали у нашу “Скриньку вражень” дегустацію місцевих вин, щоб відкрити для вас нову грань Туреччини і дати можливість відчути себе трішки особливими. Ну бо, як багато ваших знайомих куштували турецьке вино?!

Тож наш Wine Tasting Tour включає:

  • дегустацію 5 вин від чотирьох локальних виробників;
  • вечерю з різноманітними стравами, що допомагають розкрити смак та аромат напою;
  • лекцію професійного сомельє.

Ця екскурсія доступна для гостей регіону Белек та Анталійського регіону.

Ціна: від 115 євро.

ВИННА ЛОКАЦІЯ – CASA SUR

Уявіть атмосферну вечерю серед ботанічного саду в оточенні тисячолітніх кам’яних мурів, теплого світла вуличних гірлянд та стильних декорацій в бохо-стилі. От у Casa Sur буде саме так! Це бутиковий готель на кілька номерів і ось ще декілька фактів, які вам треба про нього знати:

  • Готель розташований прямо за античними стінами старого міста Калеїчі.
  • Раніше в цьому будинку була резиденція та галерея відомого турецького художника Мухіттіна Селамета, тож не просто так в кожному куточку тут відчувається естетика і творча аура.
  • Частину подвір’я займає ботанічний сад з мандариновими, апельсиновими та навіть бананами, плоди з яких використовують для приготування страв і напоїв у місцевому ресторані.

Атмосфера вже вражає, а це ж ви ще не бачили винну карту. Ой, там самі зірки!

ЩО В КЕЛИХАХ

Мускат Борнова від 7 Bilgeler
Білґе Ямен – засновник виноробні неподалік античного Ефеса вирішив поєднати сучасне органічне виноробство з філософією давніх мислителів. Саме тому назвав свою виноробню “Сім мудреців”, а його вина носять імена філософів, які жили в сусідніх Ефесі, Мілеті та Прієні понад 2,5 тисячі років тому.

Місцевий теруар виявився ідеальним для вирощування винограду, особливо автохтонних сортів: Мускат Борнова, Карасакиз, Нарінче та Каледжик Караси. А виробництво спеціально спроєктували так, щоб ягоди транспортувалися конвеєрними стрічками напряму до бродильних резервуарів без використання насосів, щоб забезпечити максимально делікатну обробку плодів. І ось результат – з 2020 по 2023 рік вина 7 Bilgeler здобули 10 міжнародних нагород IWSC4.

Цікавий факт: 7 Bilgeler є частиною спільноти Cittaslow Friends і амбасадором філософії Cittaslow⁵ у Туреччині.

Емір та Супернова від HUS

HUS – це сімейна бутикова виноробня, заснована 2018 року в Урлі (поблизу Ізміра) Джейлан Ертерер та її чоловіком чилійцем Хуаном Пабло Діаз Леоном. Філософія HUS – “теруар у келиху”, тобто екологічне виноробство, мінімальне втручання у процеси і відновлення локальних сортів, наприклад – каріньян та аліканте. Ці два сорти винограду вирощували в цій місцевості десятиліттями, але зараз вони майже на межі зникнення. І саме їх в HUS вирішили поєднати, щоб створити те саме вино Супернова у вашому келиху. До речі, у 2023 році воно отримало нагороду Sommelier Selection.

А Emir від HUS, який ви теж будете дегустувати, того року здобув аж три нагороди Turkish Wine Challenge, а в 2019 – бронзу одного з найпрестижніших світових конкурсів Decanter8.

Цікавий факт: у 2025 році ресторан при виноробні HUS включили до рекомендованого списку гіда Мішлен9. Тож, гурмани, ось вам ще одне місце до вашого турецького вішліста.

Каледжик Караси від Suvla Winery

Suvla – одна з найяскравіших виноробень Туреччини, розташована в Ечеабаті, навпроти легендарної Трої на історичному півострові Галліполі. Подружжя Пинар і Селім Елліалти посадило перші лози у 2003 році та зосередилося на органічному виноградарстві. Сьогодні Suvla – це понад 100 гектарів плантацій з 15 сортами винограду, зокрема локальними Карасакъз, Кинали Япинджак, Каледжик Караси.

Виноробня здобула уже близько 750 нагород на міжнародних конкурсах. І ось лише кілька з найсвіжіших: Best Winery in the Balkans (2020–2025), Mundus Vini 2025 та IWSC 202510.

Ачікара від Lykia

Виноградники Lykia ростуть у гірському районі Елмали на висоті понад 1 000 метрів, і це – одна з фішок цієї виноробні. А інша – філософія її засновників, братів Четінкая, – збереження локальної винної спадщини та органічне виноградарство. Цілих 16 років вони присвятили пошукам стародавнього автохтонного сорту Ачікара і зрештою відновили лозу, якій було близько 200 років. Саме з цього сорту вони створили вино, що отримало 94 бали від експертки Master of Wine Сари Абботт і здобуло перемогу серед 300 турецьких вин у сліпій дегустації11. А тепер ним зможете насолодитися і ви!

Не знаємо, як ви, а ми трішки сп’яніли навіть від такої концентрації крутих місцевих брендів на одному столі. Але обіцяли ж вам зіркові вина і яскраві враження – ловіть!

Додавайте Туреччину до своєї мапи улюблених винних регіонів і нумо відкривати нові смаки з “Box of Impressions” від Join UP!™

Нам вже кортить дізнатися, яке ж із вин стане вашим фаворитом.


1 мистецтво поєднання вин та інших алкогольних напоїв зі стравами
2 сорт місцевого походження, який не був завезений з інших країн, а вирощувався на певній території протягом тривалого часу
3 researchgate.net
4 Міжнародний конкурс вина і міцного алкоголю
5 Cittaslow — це міжнародний рух, що виник в Італії у 1999 році як продовження філософії slow living та slow food. Його ідея – жити не поспішаючи, з повагою до природи, культури, локальних традицій і якості життя
6 тут і далі в тексті з англ. “Скринька вражень”
7 тут і далі в тексті з англ. “Винний тур-дегустація”
8 huswines.com
9 guide.michelin.com
10 instagram.com
11 likyasarap.com