Bright Friday наближається: прогноз знижок від Join UP!
Як смакує Кіпр узимку? Збережіть собі ці назви страв і трендів
Кіпр досі зберігає сезонність у кулінарії, тож навіть якщо ви відпочивали тут улітку — приготуйтеся, зимовий Кіпр здивує вас геть іншими стравами!
Для кіпріотів їжа — ключовий елемент будь-якого свята чи довгоочікуваної зустрічі. Саме за столом люди діляться радістю і турботою, підтримують одне одного. А кухарі просто перевершують себе! І хто сказав, що взимку тут холодно й нудно? Ми цей міф буквально по цеглинках розібрали — переконайтеся самі:
Частина 1: яка там царює погода, чим багаті й цікаві кіпрські селища, які заповідні куточки відвідати.
Частина 2: вау-ідеї розваг та відповіді на поширені запитання.
ДОДАЄМО НОВІ ТЕРМІНИ ДО ТРЕВЕЛ-СЛОВНИКА
Їхати кудись, щоб поїсти? Власне, це поширена практика. Ви ж не дивуєтеся, коли друзі кличуть затестити новий заклад, і напевне зрадієте від ідеї сходити на вихідні з близькими у затишне кото-кафе чи камерний ресторан? У мандрівках усе так само — чи ще крутіше.
Дивіться, про які тренди вже говорять.
Гастро глоубтротінг (gastro globetrotting)1
Її можна наближено перекласти як: блукання всім світом у пошуках гастрономічних вражень. Адже їжа — це один із найкращих способів зануритися в місцеву культуру.
Наскільки мандрівники з поколінь зумерів та міленіалів спираються на автентичні кулінарні враження, коли вибирають напрямок подорожі? Для 49% це дуже важливо і для 44% — доволі важливо.1 Тобто приблизно для 9 із 10 молодих туристів їжа є одним із ключових чинників, коли вони вирішують, куди вирушити!
Сейворментальність (savourmentality)2
Незвичне слово можна перекласти приблизно як смакомислення, мистецтво насолоджуватися смаком. Прогнозисти заявляють, що це може стати новою формою усвідомленості. Йдеться про те, щоб сповільнити темп, проживати кожен перекус і тілом, і розумом. Чому це популярно?
- Свідоме харчування останнім часом з турботи про себе перетворилося на ще один спосіб щось контролювати у житті, на інструмент ефективності. А коли відбувається підміна понять, це втомлює і навіть дратує.
- У добу зручності та швидкості — доставки за пів години, обіди на бігу чи без відриву від екрана — хочеться бодай ненадовго зупинитися заради неквапливих, насичених смакових насолод.
- Дослідження показали, що свідоме смакування їжею підвищує кровообіг у мозку, посилює когнітивні зв’язки та позитивні емоції.2
І взагалі, чи потрібні причини, щоб смакувати життя?
ТИПОВИЙ СУБОТНІЙ БРАНЧ: КІПРСЬКА ВЕРСІЯ

Священні посиденьки з друзями у вихідні, десь між сніданком та обідом, коли можна обговорити все на світі й не звірятися з годинником, якщо раптом захотілося коктейлю. Традиційні авокадо-тости, чізкейки, сирні тарілки… А може, пора освіжити цю традицію і додати їй щедрого локального характеру?
Ось обов’язкові інгредієнти кіпрського бранчу і не пробуйте встояти перед ними:
Halloumi — напівтвердий сир з овечого чи козячого молока з листям м’яти як консервантом. Його часто запікають на грилі. Цей сир у 2021 отримав статус ЄС PDO (Protected Designation of Origin).3
Lountza — бекон, витриманий у червоному вині з коріандром та підкопчений. Його подають смаженим, грильованим чи у сендвічах.
Loukanika — сільські свинячі ковбаски, замариновані у вині та зав’ялені. Їх готували ще за часів Стародавнього Риму. На смак дуже відрізняються від європейських ковбас!
До цього розмаїття: домашній томатний соус, часникове масло зі спеціями, свіжий хліб на заквасці.
Pourekia — пиріжки з тонкого тіста, наповнені м’яким сиром anari з корицею, посипані пудрою.
Кіпрська кава. Її готують у традиційній мідній briki — турці на 1–2 порції, яка лише трошки звужена зверху. На кожну чашку беруть щедру ложку кави і повільно нагрівають, щоб утворилася пінка kaimaki — кремова і щільна. Кава може бути glykis — солодка, metrios — середня чи sketos — без цукру.
КІПРСЬКІ СТРАВИ, ЯКИХ ВИ МОГЛИ НЕ ЗНАТИ
Про сувлакі4 та шефталі5 вже всі в курсі — час покуштувати щось нове!
- Afelia — шматочки свинини, мариновані й тушковані у червоному вині з коріандром. Найкраще смакують з булгуром чи patates antinahtes — маленькими картоплинами, обсмаженими та тушкованими у вині.
- Makaronia tou Fournou — запіканка з макаронів, фаршу, томатного соусу та бешамелі, присипана… корицею!
- Kolokasi — коренеплоди таро (не ті таро́, що ви згадали!), тушковані у томатному соусі з селерою.
- Trahanas — поживний кислуватий суп з ферментованого козячого молока, подрібненої пшениці, висушеної на сонці, та кубиків halloumi.




Летімо смакувати життя з JOIN UP!
З Молдови (Кишинів) літаємо тричі на тиждень.
З Польщі (Гданськ, Катовіце, Краків, Варшава, Вроцлав)
З Румунії (Бухарест, Клуж-Напока, Крайова, Ясси)
З Чехії (Прага)
З Естонії (Таллінн)
З Литви (Вільнюс)
Де зупинитися?
- Adams Beach Hotel 5* від 37 628 грн*
- Chrysomare Beach Hotel & Resort 4* від 29 726 грн*
- Constantinos The Great Beach Hotel 4* від 27 536 грн*
- Coral Beach Hotel & Resort 4* від 36 855 грн*
- Thalassa Boutique Hotel & Spa 5* від 20 143 грн*
- Atlantica Mare Village Ayia Napa 5* від 30 589 грн*







Домовмося: щойно пообідаєте — нумо дивитися тур на Кіпр!
*Ціни актуальні на момент публікації. Вартість вказана за тури на 7 ночей, з вильотом до кінця року з Кишинева, для однієї особи за умови двомісного розміщення
1 IBIS: How Gen Z_Y Will Travel in 2025 Звіт створено брендом готелів IBIS, який належить міжнародній групі Accor Hotels, одному з найбільших готельних операторів у світі.
2 BOMPAS PARR: Future of Food Report 2025 Bompas & Parr — це лондонське креативне агентство, яке досліджує майбутнє їжі, ароматів, матеріалів і сенсорного досвіду.
3 European Commission registers Halloumi as a Protected Designation of Origin (PDO) Продукт із захищеним географічним зазначенням: тобто, цю назву можуть використовувати лише виробники, які виготовляють сир на Кіпрі та дотримуються традиційних методів виробництва.
4 Souvlakia — невеликі шматочки м’яса на шампурах, обсмажені на грилі. Подаються у піті з томатами, огірком, капустою, цибулею, петрушкою і лимонним соком.
5 Sheftalies — м’ясні рулетики зі свинини з цибулею, петрушкою, кумином і корицею, загорнуті у шкірку.